Acum o săptămână începeam să testez noul Canon 7D Mark II. Îl mai văzusem la Photokina și făcusem un prim test cu el, însă acum urma unul mai aprofundat și în câteva situații mai apropiate de cele pentru care a fost făcut. Văd noul 7D Mark II un aparat excelent pentru fotografii de evenimente sportive, fotoreporteri, dar și fotografii de natură, respectiv wild-life. Spun cu încredere înainte de povestea completă că 7D Mark II e un D-SLR rapid, precis, robust și care te ajută să obții imaigni de bună calitate.
Testul pe care l-am făcut cu el a fost pe durata unui weekend petrecut în munți. În munții din Vrancea și Buzău, mai exact, în adventura Goodyear 4×4 powered by Țiriac Auto. Am pornit joi seara din București și-am ajuns acolo fără să vedem măcar un pic de zăpadă. Totul s-a schimbat a doua zi dimineața când am dat de o ninsoare ca-n povești, numai bună pentru testat aparatul.Testul a fost făcut folosind obiectivele noi de la Canon: 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM și 24mm f/2.8 STM.
Canon 7D Mark II este urmașul lui 7D, model lansat în urmă cu 5 ani și care a fost pentru o perioadă unul dintre cele mai bune D-SLR-uri în formatul APS-C. În momentul de față 7D-ul se găsește la prețul de 3.999 de lei.
Specificații tehnice – Canon 7D Mark II
- Senzor CMOS APS-C de 20.2 megapixeli;
- Filmare full HD la 60 de cadre pe secundă;
- Fotografiere în rafală cu 10 cadre pe secundă;
- Bliț integrat;
- Sistem GPS integrat;
- Display LCD de 3 inchi cu o rezoluție de 1.042.000 de pixeli;
- Sistem de focalizare în 65 de puncte, toate în cruce;
- 7 moduri prestabilite de focalizare;
- Sistem de măsurare a expunerii în 150.000 de puncte;
- Sensibilitate ISO de până la 51.200;
- Vizor optic cu o acoperire de aproximativ 100%;
- Conectivitate USB 3.0;
- Sistem Dual Pixel CMOS AF integrat;
- Corp construit din aliaj de magneziu și bine etașeizat.

Reiau ultimul aspect: bine etanșeizat. Cel mai bun aparat foto D-SLR din punctul ăsta de vedere. Așa zic cei de la Canon. Și-am tot testat treaba asta pe durata weekend-ului. E tare important ca atunci când fotografiezi un eveniment sportiv, faci un reportaj sau o serie de fotografii în natură să ai un aparat care să nu mai aibă nevoie la rândul lui de protecție și să te concentrezi pe fotografiatul în sine.
Nu prea stai când ești pe teren nici să ștergi aparatul, nici să-i pui plase, huse și alte nebunii. Mai ales dacă totul se întâmplă rapid. Motiv pentru care-i tare util acest avantaj pe care-l are 7D Mark II. Și-am să încep povestea exact cu acest aspect.
Tot weekend-ul am fotografiat pe ninsoare. Dar pe-o ninsoare puternică. Ca-n povești. Dar puternică. Am fotografiat de pe loc, am fotografiat mult ieșit în afara mașinii din mers, am fotografiat într-un pârâu cu mașinile trecând în viteză pe lângă mine. Ba chiar am și lăsat aparatul preț de câteva minute (mulțumim Canon pentru încredere :-D) în zăpadă. Acoperit complet. Apoi l-am luat, l-am șters rapid cu haina și-am continuat să fotografiez. N-a avut absolut nicio problemă. Nici nu mă aștepta, de fapt, să aibă.
Un mare plus pentru construcția corpului! Se ține bine în mână, ai acces rapid la toate funcțiile, poți controla zonele de focus dintr-un buton, le poți muta din joystick, le poți bloca și-așa mai departe. Aproape fiecare setarea are butonul ei și după ce te obișnuiești îți devine foarte ușor să fotografiezi și să faci schimbi parametri foarte rapid.
În ceea ce privește bateria am reușit să o folosesc cu o singură încărcare o zi întreagă: câteva secvențe video înregistrate și vreo 1.000 de fotografii făcute în formatul .RAW. Ținând cont că am fotografiat la temperaturi sub 0 grade, bateria s-a descărcat mult mai repede. Estimez că poți face 1.500 – 2.000 de poze fără probleme cu o singură încărcare a acumulatorului.
Ce aduce 7D Mark II nou comparativ cu alte D-SLR-uri din același segment?
7D Mark II vine cu o serie de caracteristici care-l diferențiază destul de bine față de alte D-SLR-uri cu senzor APS-C:
- Modul Anti-flicker: atunci când ești într-o încăpere iluminată cu neoane fotografiile pot ieși diferit de la una la alta. Motivul e simplu. Neoanele au o anumită frecvență, iar dacă declanșezi în rafală poți prinde fie punctul maxim al acelei unde, fie unul intermediar. Și așa fotografiile pot ieși diferit. Modul Anti-flicker sau Deflicker te scapă de grija asta. El încetinește declanșarea cu o fracțiune de secundă tocmai ca tu să poți prinde lungimea de undă la intensitatea maximă. Așa toate fotografiile îți vor ieși la fel. Util pentru evenimentele sportive care se desfășoară în interior unde de cele mai multe ori luminile sunt de acest tip.
- Sistemul Dual Pixel CMOS AF care devine extrem de util mai ales la filmare. Poți filma lejer pe focalizare automată continuă. Aparatul va face treceri line și precise de la un punct la altul.
- Declanșarea în rafală cu 10 cadre pe secundă (în modul de focalizare iTR AF, Intelligent Tracking and Recognition Auto Focus).
- Conectivitatea USB 3.0 pentru un transfer rapid al fotografiilor.
- Buffer mare la declanșarea în rafală: 130 de JPEG-uri și 31 de RAW-uri.
- 65 de puncte de focalizare în cruce care duc la o focalizare mult mai rapidă și mai precisă. Majoritate D-SLR-urilor au doar punctele din zona centrală de acest tip, în cruce. De precizat că: punctul central este cel mai prescis la f/2.8; celelalte 64 de puncte devin „în cruce” de la f/5.6, atunci când detectează o cantitate suficientă de detalii pentru detecția contrastului pe ambele axe (orizontală și verticală). Declanșatorul este testat și garantat că rezistă la 200.000 de cicluri.
Calitatea imaginii – Cadre subexpuse, supraexpuse ori la ISO mare
Senzorul de pe 7D Mark II este construit în așa fel încât îți oferă o calitate bună a imaginii indiferent de situație. Voi trece prin mai multe teste pe care le-am făcut cu el pentru a exemplifica treaba asta. În situații normale și cu parametri tehnici potriviți fotografiile ies excelent. Nu prea ai ce să le reproșezi la partea de detalii. Problemele ar trebui să apară în situațiile limită: când subexpui foarte mult și vrei să recuperezi din detalii, când fotografiezi la sensibilități ISO mari, ori când supraexpui și la fel, vrei să salvezi cât de mult se poate din fotografie.
Și am ales să exemplific situațiile acestea prin patru serii de fotografii. Primul caz. Am făcut fotografia ieșit fiind din mașină. Fotografiam pe modul manual și din grabă n-am apucat să mai corectez expunerea. Fotografia a ieșit așa.
După doar un minut în Lightroom și corectarea expunerii cu 3 trepte, ea a ieșit așa.
Iată și câteva detalii, înainte de corectarea expunerii și după. Fotografia este, cu siguranță, utilizabilă în orice situație, chiar și pentru tipărire.
Al doilea caz. 1/20s, f/4.5, ISO 8.000, fotografie făcută din mână la vreo 50km/h. M-a ajutat și stabilizatorul de pe 10-18mm, dar și declanșarea rapidă în rafală. Așa am reușit să obțin câteva cadre mai clare dintr-un total de 20. E-un raport bun, zic eu.
Așa arată fotografia originală, subexpusă cu mai bine de o treaptă.
Și așa arată fotografia procesată, corectată, într-un minut în Lightroom.
Iată și detaliile care se văd foarte bine în condițiile respective și la ISO 8.000, mai ales că vorbim de un cadru subexpus din start.
Al treilea caz. Am încercat să obțin tot din mână efectul de „fum” dat de o cascadă. Am fotografiat din mână la 60mm cu 1/15s. Și de această dată stabilizatorul și-a făcut bine treaba și la fel, declanșarea rapidă mi-a mărit șansele să obțin un cadru bun, clar. Dar neavând și-un filtru ND la mine a trebuit să supraexpun puțin, cu aproape o treabă. Și cadrul original arată așa.
Apoi, editat în Lightroom, am recuperat din detaliile de pe zăpadă care nu se vedeau în cadrul surpaexpus.
Și așa s-ar vedea mai de-aproape cadrul.
Mie-mi place mai mult varianta supraexpusă, însă am făcut textul tocmai pentru a arata cât de mult detalii sunt în imagini și cât de bine sunt păstrate ele chiar și în situații mai dificile.
Al patrulea caz. O altă fotografie supraexpusă. De data asta și mai mult decât în primul caz. Problema e că nici supraexpunerea asta nu-mi oferă suficientă lumină pe mașina aflată în tunel. Cam așa arăta fotografia în primă fază.
Și așa arată imaginea corectată în Lightroom. Cu mai puțină lumină pe zidul de la intrarea în tunel, dar cu mai multă lumină pe mașina din acesta.
Test ISO: de la 800 la 16.000
7D Mark II poate fotografia cu sensibilități ISO de până la 16.000. Chiar și la valoarea maximă poți obține cadre bune dacă ești atent și fotografiezi cât mai corect din punct de vedere tehnic. Iată câteva teste făcute începând cu ISO 800.
ISO 1.600
ISO 3.200
ISO 6.400
ISO 12.800
ISO 16.000
Fotografierea în rafală – 10 cadre pe secundă
Treaba asta cred că vine spre bucuria tuturor celor care fotografiază evenimente sportive, evenimente sociale și alte lucruri care se întâmplă fie foarte rapid, fie pentru un timp foarte scurt, situație în care nu-ți poți permite să te oprești din fotografiat. Ai câteva minute să fotografiezi un personaj, ești înconjurat de alți 10-20 de jurnaliști și fotografi și ai nevoie de un cadru bun. Dacă nu tragi în rafală nu prea ai șanse să-l obții. Și să tragi în rafală cu 10 cadre pe secundă e un mare avantaj. Iată cum s-ar vedea cele 10 cadre pe secundă unite într-un clip.
Extrem de util pentru acțiuni care se întâmplă din scurt! Și focalizarea este menținută precis pe punct pe toată durata declanșării. Partea bună e că aparatul are și un buffer foarte mare. Poate declanșa în continuu 31 de cadre .RAW și 130 de cadre .JPEG. În comparație, modelul precedent, 7D, putea declanșa la viteza maimă preț de 110 JPEG-uri și 21 de RAW-uri. Doar că la 8 cadre pe secundă, nu la 10.
Iată câteva momente pe care-am reușit să le îngheț datorită vitezei de declanșare. Toate sunt panning-uri făcute din mers la timpi de expunere destul de lungi. Mi-era greu să obțin un cadru clar din prima încercare. Așa am avut mai multe variante din care să aleg. 10 în fiecare secundă.

Sistemul de focalizare – Complex, rapid și precis
Poți seta focalizarea în 8 moduri posibile. Apoi poți alege zonele ori punctele în alte multe feluri. Acestea ar fi cele 8 moduri principale.

Lista este preluată de pe The Digital Picture unde puteți găsi un review tehnic și extrem de detaliat al lui 7D Mark II.
Testând sistemul de focalizare în tot felul de condiții am observat că n-are probleme în a focaliza chiar și-atunci când contrastul este foarte mic. Pe lângă faptul ăsta, mai ai și avantajul că punctele acoperă o zonă mare din cadru. Dacă lași aparatul pe modul zonă automată de focalizare ai toate șansele ca subiectul să se afle într-unul din acele puncte, datorită proporției mare din cadru acoperită de ele.
Precizia sistemului de focalizare se vede și la filmarea cu autofocus permanent. Sistemul Dual Pixel CMOS AF își face treaba excelent și se dovedește a fi unul dintre cele mai mari avantaje de pe D-SLR-urile Canon din noua generație.
Iată un scurt test pentru sistemul de focalizare. Singura sursă de lumină care era pe fața lui Răzvan provenea de la mașinile care veneau din față. Și nu era deloc una puternică. Am făcut cadrul la ISO 8.000 ca să obțin ceva cât de cât ok expus. Și am focalizat exact pe ochiul lui în acea lumină care abia îl distingeai cu ochiul liber.
Fotografii în lumină slabă făcute cu 7D Mark II
Fotografii făcute cu sensibilități ISO între 2.000 și 16.000.

Fotografii pe timp de zi făcute cu 7D Mark II
20 de fotografii făcute pe durata călătoriei în munții din zona Vrancei și Buzăului. Peisaje și fotografii cu mașinile care ne-au purtat pe drumuri. Într-o zi cu multă zăpadă, iar în alta cu gheață cum n-am mai văzut niciodată.

Test video – Full HD la 60fps – Sistemul Dual Pixel CMOS AF e foarte util!
Cadrele au fost făcute din mână, o parte din ele cu mine ieșit pe geamul mașinii cu jumătate de corp (din cauza asta și unele secvențe mai mișcate), cu modul de focalizare automată continuă activat. Datorită sistemului Dual Pixel CMOS AF acesta se comportă excelent, vezi secvențele cu trecerea de pe capul căprioarei pe zimbru. Sistemul funcționează impecabil și e extrem de util. Dacă nu vrei să faci lucruri complicate aproape că nici n-ai nevoie de sistem de follow focus.
Concluzii
Canon 7D Mark II este cu siguranță un D-SLR cu senzor APS-C care se poate ridica la nivelul gamei pro. Are un sistem de focalizare precis și rapid, declanșează în rafală cu 10 cadre pe secundă, filmează full HD cu 60 de cadre pe secundă, sistemul Dual Pixel CMOS AF permite focalizarea continuă fără rateuri în timpul înregistrării video, și vine cu o mulțime de moduri în care poate fi personalizat.
7D Mark II este o alegere bună dacă aveți nevoie de-un D-SLR rapid, de bună calitate și rezistent în majoritatea situațiilor. Poate fi achiziționat la prețul de 7.999 de lei. Dacă plasezi acum o precomandă primești gratuit și grip-ul original.